Tekijänoikeuden erikoiskirjasto

Verkkoalustan ylläpitäjän vastuu alustalla tapahtuneista oikeudenloukkauksista : erityisesti tekijänoikeusloukkausten ja huumekaupan näkökulmasta
Muistilista on tyhjä
Vis
Henkilönnimi
  • Kuruaho, Joona. kirjoittaja.
Nimeke- ja vastuullisuusmerkintö
  • Verkkoalustan ylläpitäjän vastuu alustalla tapahtuneista oikeudenloukkauksista : erityisesti tekijänoikeusloukkausten ja huumekaupan näkökulmasta
Julkaistu
  • Lapin yliopisto, 2021. ©2021
SAB-luokituskoodi
  • 33.34
Muu luokituskoodi
  • 33.34
Ulkoasutiedot
  • 1 verkkoaineisto (xxv + 101 sivua)
Huomautus sisällöstä, tiivistelmä tms.
  • Internetin myötä niin työmme kuin vapaa-aikamme ovat siirtyneet uuteen verkkoympäristöön, jossa olemme alati riippuvaisia erilaisten tietojärjestelmien ja -verkkojen moitteettomasta toiminnasta. Verkkoyhteiskunnalla on kuitenkin oma kääntöpuolensa, ja myös arjen negatiiviset ilmiöt ovat seuranneet kehitystä: teknologian myötä myös rikollisuus kehittyy ja löytää uusia keinoja sopeutua sille asettamiimme esteisiin. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kysymystä siitä, minkälaisissa tilanteissa ja millä oikeudellisilla perusteilla vastuu käyttäjän verkkoalustalla suorittamasta oikeudenloukkauksesta voidaan ulottaa verkkoalustan ylläpitäjään. Tutkimuksella pyritään selkeyttämään tämänhetkistä, vastuukysymyksen kannalta epäselvää oikeustilaa. Kysymystä tarkastellaan erityisesti tekijänoikeusloukkausten ja huumekaupan näkökulmasta. Pääasiallisena tutkimusaineistona toimivat kansallisesti velvoittavan lainsäädännön ohella Euroopan unionin tuomioistuimessa ja kansallisissa oikeusasteissa käsitellyt oikeustapaukset sekä oikeustieteiden parissa aiheesta käyty keskustelu. Tutkimusaineiston pohjalta tehtyjä alustavia johtopäätöksiä on verrattu korkeimman oikeuden tiedostojenjakoa vertaisverkossa koskevaan Finreactor-tapaukseen sekä vastikään Helsingin hovioikeudessa käsiteltyyn Tor-verkon laitonta huumekauppaa koskevaan Sipulikanava-tapaukseen niiden todentamiseksi. Tutkimustulosten perusteella ylläpitäjän vastuun voidaan katsoa syntyvän ennen kaikkea tilanteessa, jossa ylläpitäjä oikeudenloukkauksia koskevasta tietoisuudesta huolimatta ryhtyy loukkauksia mahdollistaviin taikka niitä edistäviin aktiivisiin toimenpiteisiin. Vastuuta ei tietoisuudesta huolimatta voida katsoa syntyvän pelkän passiivisuuden perusteella, ellei ylläpitäjää velvoita esimerkiksi asiaa koskeva tuomioistuimen päätös taikka lain nimenomainen säännös. Vastuuta puoltavat oikeudenloukkausten suuri määrä sekä menettelyn pitkä ajallinen kesto. Vastuu voi konkretisoitua tekijävastuun ohella lähinnä avunantovastuuna. Nykyinen, usein tuomioistuimen päätöksen ensimmäisenä asteena vaativa menettely oikeudenloukkauksiin puuttumiseen voi kuormittaa tuomioistuinlaitosta sekä olla asianosaisten kannalta hidas ja vahinkojen rajoittamisen suhteessa myös tehoton menettelytapa. Yksi potentiaalinen ratkaisu on ilmoitusmenettely, jossa aktiivisia toimenpiteitä edellytetään tuomioistuimen päätöksen sijaan lain muotovaatimukset täyttävän ilmoituksen perusteella. Nykyhetkisen oikeustilan voidaan joka tapauksessa katsoa puoltavan tilanteen selkeyttämistä joko lainsäädännön tai korkeimman oikeuden nimenomaisen kannanoton tasolla.
Asiasana
Asiasana - Kontrolloimaton
Elektronisen aineiston sijainti ja käyttö (URI)
  • https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021051930723 Linkki verkkoaineistoon
*000      am a        a
*00123044
*007cr||||||||||||
*008      s2021    fi     e      ||| 0|fin |
*019  $bga,la,na
*040  $aFI-CUTE$bfin$erda
*0410 $afin
*084  $a33.34$2ykl
*1001 $aKuruaho, Joona.$ekirjoittaja.
*24510$aVerkkoalustan ylläpitäjän vastuu alustalla tapahtuneista oikeudenloukkauksista :$berityisesti tekijänoikeusloukkausten ja huumekaupan näkökulmasta /$cJoona Kuruaho.
*264 1$bLapin yliopisto,$c2021.
*264 4$a©2021
*300  $a1 verkkoaineisto (xxv + 101 sivua)
*336  $ateksti$btxt$2rdacontent
*337  $atietokonekäyttöinen$bc$2rdamedia
*338  $averkkoaineisto$bcr$2rdacarrier
*347  $atekstitiedosto$bPDF
*506  $aAineisto on vapaasti saatavissa.$fUnrestricted online access$2star
*509  $aPro gradu -tutkielma :$cLapin yliopisto, Oikeustieteiden tiedekunta, Oikeustiede,$d2021.
*520  $aInternetin myötä niin työmme kuin vapaa-aikamme ovat siirtyneet uuteen verkkoympäristöön, jossa olemme alati riippuvaisia erilaisten tietojärjestelmien ja -verkkojen moitteettomasta toiminnasta. Verkkoyhteiskunnalla on kuitenkin oma kääntöpuolensa, ja myös arjen negatiiviset ilmiöt ovat seuranneet kehitystä: teknologian myötä myös rikollisuus kehittyy ja löytää uusia keinoja sopeutua sille asettamiimme esteisiin. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kysymystä siitä, minkälaisissa tilanteissa ja millä oikeudellisilla perusteilla vastuu käyttäjän verkkoalustalla suorittamasta oikeudenloukkauksesta voidaan ulottaa verkkoalustan ylläpitäjään. Tutkimuksella pyritään selkeyttämään tämänhetkistä, vastuukysymyksen kannalta epäselvää oikeustilaa. Kysymystä tarkastellaan erityisesti tekijänoikeusloukkausten ja huumekaupan näkökulmasta. Pääasiallisena tutkimusaineistona toimivat kansallisesti velvoittavan lainsäädännön ohella Euroopan unionin tuomioistuimessa ja kansallisissa oikeusasteissa käsitellyt oikeustapaukset sekä oikeustieteiden parissa aiheesta käyty keskustelu. Tutkimusaineiston pohjalta tehtyjä alustavia johtopäätöksiä on verrattu korkeimman oikeuden tiedostojenjakoa vertaisverkossa koskevaan Finreactor-tapaukseen sekä vastikään Helsingin hovioikeudessa käsiteltyyn Tor-verkon laitonta huumekauppaa koskevaan Sipulikanava-tapaukseen niiden todentamiseksi. Tutkimustulosten perusteella ylläpitäjän vastuun voidaan katsoa syntyvän ennen kaikkea tilanteessa, jossa ylläpitäjä oikeudenloukkauksia koskevasta tietoisuudesta huolimatta ryhtyy loukkauksia mahdollistaviin taikka niitä edistäviin aktiivisiin toimenpiteisiin. Vastuuta ei tietoisuudesta huolimatta voida katsoa syntyvän pelkän passiivisuuden perusteella, ellei ylläpitäjää velvoita esimerkiksi asiaa koskeva tuomioistuimen päätös taikka lain nimenomainen säännös. Vastuuta puoltavat oikeudenloukkausten suuri määrä sekä menettelyn pitkä ajallinen kesto. Vastuu voi konkretisoitua tekijävastuun ohella lähinnä avunantovastuuna. Nykyinen, usein tuomioistuimen päätöksen ensimmäisenä asteena vaativa menettely oikeudenloukkauksiin puuttumiseen voi kuormittaa tuomioistuinlaitosta sekä olla asianosaisten kannalta hidas ja vahinkojen rajoittamisen suhteessa myös tehoton menettelytapa. Yksi potentiaalinen ratkaisu on ilmoitusmenettely, jossa aktiivisia toimenpiteitä edellytetään tuomioistuimen päätöksen sijaan lain muotovaatimukset täyttävän ilmoituksen perusteella. Nykyhetkisen oikeustilan voidaan joka tapauksessa katsoa puoltavan tilanteen selkeyttämistä joko lainsäädännön tai korkeimman oikeuden nimenomaisen kannanoton tasolla.
*650 7$atekijänoikeus$0http://www.yso.fi/onto/yso/p2346$2yso/fin
*650 7$aInternet$0http://www.yso.fi/onto/yso/p20405$2yso/fin
*650 7$averkkosivustot$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p4047
*650 7$avastuu$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p854
*650 7$aalustatalous$0http://www.yso.fi/onto/yso/p38290$2yso/fin
*650 7$akyberrikollisuus$0http://www.yso.fi/onto/yso/p29491$2yso/fin
*650 7$avertaisverkot$0http://www.yso.fi/onto/yso/p18998$2yso/finto
*650 7$ahuumekauppa$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p23097
*653  $atekijänoikeuden loukkaus
*85640$uhttps://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021051930723$yLinkki verkkoaineistoon
^
Tästä teoksesta ei ole arvioita.
Näpäytä kun haluat kirjoittaa ensimmäisen arvion.
Vis
Lähetä